Sedmikráska krásná, jedlá, léčivá!

Sedmikrásky – krásné, drobné, žlutobílé kvítky, které vídáme na loukách hned z jara. Nejznámější u nás jsou sedmikrásky chudobky. Věděli jste ale, že jsou léčivé?

Říká se také, že první tři sedmikrásky, které na jaře najdete, jsou mnohem léčivější než ty další. Budou prý vás chránit před horečkou, bolestmi zubů, a dokonce i před „zlými pohledy“.

Teď ale od báchorek ke zdraví. Někdo má sedmikrásky za všelék díky kombinaci léčivých slizů, tříslovin, hořčin, minerálních látek i vitamínu C. Skvěle působí při kašli, rýmě, posilují játra, a jsou tedy skvělé pro jarní detoxikaci.

Sedmikrásky mají navíc močopudný účinek a pomáhají i při nadměrném zadržování vody a otocích.

Můžete je jíst čerstvé přímo na louce, přidat do salátů a polévek. Do salátů klidně nasbírejte i listy, a květy použijte hlavně na ozdobu.

Sedmikrásku můžete využít také pro rychlé ošetření hmyzího bodnutí. Stačí rozemnout čerstvý list a čerstvou šťávou potírat postižené místo, nebo rozmačkaný list na ránu jen přiložit.

Sedmikrásky sbírejte, až když jsou květy plně otevřené. Můžete si z nich připravit čaj, který mírní kašel a pročišťuje organizmus. Jak na to?

Jednu lžičku čerstvých květů a listů zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Přeceďte a pijte několikrát denně. Čaj můžete také osladit medem. Na zimu si květ můžete také nasušit.

Kvítka sedmikrásek se také krásně vyjímají na chlebu s máslem. Chuti nijak neškodí a pokud chcete být zdraví, měli byste každý jarní den sníst alespoň tři kvítka.