Pracovitý bylinář

Obyčejný pracovitý bylinář, tak se nazývá bylinkář pan Szcotka. Je to radost zastavit se u jeho stánku, dát se s ním do řeči a pak popíjet jeho čajíky. Mám radost, že opět přiveze své kvalitní a výborné čaje do Loun. Pana Szcotku najdete na výstavě Dům a zahrada v pavilonu A.

Léčivým rostlinám a všemu kolem nich se věnuje téměř třicet let. Vše vzniklo nenápadně ještě v době, kdy jsem s rodinou bydlel na Východním Slovensku. Při svých toulkách nádherně divokou přírodou Slovenského Rudohoří  si kromě jiného začal všímat i různých rostlin. Když postupně zjistil z příslušné literatury, že některé z nich jsou i léčivé, zaujalo ho to. Postupně začal pronikat do jejich tajů, ony se mi za to odvděčovaly tím, že pomalu odhalovaly svá tajemství, a tak vznikla láska, která vydržela dodnes.

S bylinami si těch necelých třicet let docela rozumí, ještě v roce 1993  v Nitře  absolvoval fytoterapeutický kurz u RNDr. G. Nagye, viceprezidenta Společnosti pro alternativní medicínu na Slovensku. Mnohé informace o léčivých rostlinách se sice dají najít v příslušné odborné literatuře, má však za to, že to podstatné se získá až léty každodenním kontaktem, pozorováním i laskavým přístupem. Pokud nepřistupujeme k přírodě pyšně a nadutě, ale naopak s jistou dávkou pokory a úcty, odvděčí se nám nejen hojnou úrodou…