Vyberte si vhodnou rohož do koupelny, kuchyně.  Topné rohože jsou vhodné jako doplňkové vytápění pro vytvoření teplé dlažby v renovovaných nebo nových koupelnách a kuchyních. Jednoduše všude tam, kde je přání mít příjemné teplo od podlahy.Letos se poprvé s tímto produktem představí společnost Anos a to na výstavách Dům a zahrada v Lounech i v Liberci.

Podlahové topení je stále oblíbenější, má ale i svá úskalí

Bez velké nadsázky lze říci, že podlahové topení se stalo fenoménem dnešní doby. Jeho instalaci plánují majitelé nově stavěných rodinných domů, ale také vlastníci rekonstruovaných a zateplovaných objektů. Není divu. Teplo sálající přímo z podlahy je opravdu velice příjemné. Existují ale pravidla a technická úskalí, jež je dobré před definitivním rozhodnutím znát.

V nezateplených domech se budou místnosti vytápět pomalu. V mrazech podlahové topení nemusí místnosti vytopit vůbec, protože maximální teplota podlahy 29 °C neumožní prostor zahřát: tepelné úniky budou větší než teplo dodané. Oproti tomu běžné radiátory mají teplotu otopné vody 60-80 °C, což k vytopení takových prostorů stačí. Často si lidé neuvědomí, že teplota podlahy kvůli styku s chodidly nemůže mít tak vysokou teplotu jako klasické radiátory. Je proto důležité, aby podlahové topení bylo umístěno v dobře tepelně izolované stavbě,“ vysvětluje Marcela Kubů, architektka a ředitelka Asociace výrobců minerální izolace (AVMI).

V nezatepleném nebo špatně zatepleném domě by funkčnost podlahového topení byla velmi omezena, a navíc by se náklady na otop výrazně prodražily.

Teplota podlahového topení by nemusela stačit, což by celou soustavu nadměrně zatěžovalo, běželo by v mrazivém počasí neustále. Navíc by podlahové topení zbytečně vyhřívalo nevyužívané konstrukce, tedy například základy domu nebo sklepní místnosti. Podkladové izolační vrstvy podlahového topení by tepelným mostům a následným únikům nezabránily.

Naopak, dobře se uplatní podlahové topení v novostavbách a v rekonstruovaných budovách, kde došlo k zateplení obvodového pláště.

Podlahové vytápění (ačkoliv ho velice nerad kategorizuji obecně, jelikož je mnoho různých typů) bych určitě doporučil do všech místností, ve kterých je dbáno na vysoký užitný komfort uživatele. Naopak nehodí se, respektive je zbytečné v místnostech, kde se chodí v botách, nebo například v malých místnostech, které mají větší poměr zastavěné plochy a jako finální vrstvu chtějí hrubý koberec. To je třeba malá ložnice, kde více než 60–70 % plochy tvoří postel a nějaká skříň,” radí Adam Klega, ředitel společnosti Heatflow, která na náš trh dodává celoplošná podlahová topení.

Problémem může být i přehřívání interiéru

„Pokud je otázka směrovaná výhradně k rodinným domům, asi nenajdeme mnoho dalších prostor, kde bych podlahové vytápění přímo nedoporučil. Je však třeba uvažovat tak, že jakákoli dnešní novostavba musí být v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu, a je tedy prostorem s velice specifickými nároky na potřebu distribuce tepla. Teplo musí být předáváno přesně, tj. v co největší možné ploše a nízkoteplotně,” upozorňuje Adam Klega.